16 Nisan 2010 Cuma

OĞLAK VE KOVA birlikte

Arkadas olarak oglak



Oglak burcunda doganlarin cok sayida yakin arkadaslari olamaz. Temel alanlari, isleridir. O gunun isleri bitince, ozel sorunlarla ilgili bir soylesinin baslatilmasi gerektigini dusunen biriyle dinlenmekten hoslanir. Arkadaslari, cogunlukla fazla icli-disli olmayi beklemeyen, gecici tiplerdir.

Oglak'lar siki arkadasliklar kurabilirler. Bu ender gorulen durumlarda icten ve baglidirlar. Fakat Oglak'larin arkadas kulubu uyelerinin sayisi cok sinirlidir ve uyeler pek sik toplanmazlar. Bu tipler icin bu dunyada dertlesebilecekleri (gerekirse) birinin bulundugunu bilmeleri yeterlidir. Bu onlara mutluluk ve esenlikleri icin gerekli guven duygusunu verir. Onemli olan bu seciminin, uygulamasi degildir; cunku derin, guvenilir arkadaslik bir Oglag'in yedekte (ya da aklinda) tuttugu bir seydir ve buyuk bir olasilikla ona hicbir zaman gereksinimi olmayacaktir.

Bu insanlar kolaylikla eglenebilirler. Basit bir gevezelik, bir kac kadeh icki, muzik dinlemek, TV seyretmek ya da is ve gunluk olaylari konusmak onlara yeter. Bu kisiler, sosyal umutlari olan romantik tipler olmadiklari gibi eglence duskunu de sayilmazlar. Gercekte istedikleri, olgunlasma is ve kariyerlerinde oldugunca ilerleyip, basarabilirlerse kendilerine isim yapmak olan esas ugrasilari arasinda gecici bir moladir.


Yakin arkadaslariyla onlari sevenler, onlarin cok duygulu olduklarini fark ederler. Dis gorunusleri saglam, dengeli ve becerikli olmasina karsin, temelde cekingenlik, kararsizlik ve belirsiz korkular saklarlar.

Ilk goruste bu kisiler bircok kisiye soguk gorunebilir. Bu gorunus, huzursuzluklarini ortmek icin takindiklari bir maskedir. Reddetme ya da acik arkadaslik girisimleriyle kendilerini asagilama sansini kimseye vermemeye ve duygularini kimseye hirpalatmamaya cok kararlidirlar. Duygularini kimsenin erisemeyecegi bir yere guvenle gizlemislerdir.

Oglak'larin arkadaslari, onlarin gercek kisiligine sabir ve sevgiyle ulasmaya calisanlardir. Kuskusuz Oglak'larin bu koruyucu zirhi, erken yaslarda gelismeye baslar. Cocukluk caglari genellikle uzuntulu ve huzursuz olur; bu da onlara yakin iliskilerden sakinmayi ogretir. Kimi zaman kendilerine dostluk eli uzatildiginda, guvensiz ve kuskucu gorunebilir. Gercekte o eli kavramak istemediklerinden degildir bu. Ama biri digerini atlattigi zaman aciyla odenecek fiyat onlari endiselendirmektedi r. Bu insanlar derin ve ciddidirler.

Korkularin baskin cikmasina izin veren Oglak'lar cekimser ve icine kapanik olurlar. Bu durum cok erken yaslarda bazen mutlu ve neseli ergenlik caginin ortalarinda bile baslayabilir. Bu kisiler genellikle elestiricidirler. Tutkularini baski altina aldiklarindan birdenbire buyuk nefretler duyabilirler.

Kisacasi, Oglak'larin bir cok kisi icin doyurucu bir arkadas olma olasiligi cok azdir.


Arkadas olarak kova


Kova burcundakilerin arkadasligi en yuksek duzeydedir. Duygusal bir doyum saglayarak, kendilerine yakin olanlar icin bir cosku kaynagi olurlar. Bu sasilacak bir deyimle Kova'lar en iyi arkadaslardir. Kiskanc ve bencil olmazlar. Arkadaslikta bir cesit ayricalik arayan insanlar bu kisilerle aci bir hayal kirikligina ugrarlar. Kova'lar arkadaslik kavramini kisisel ozgurlugune ve fazla istememe ilkesine baglarlar, kisinin kendisine degil! Genel olarak sevgili ya da hayat arkadasinin yerine dost olarak daha basarili olurlar. Degisik arkadaslarla cesitli entelektuel deneyler edinmek istediklerinden, evlilik onlara kisitlayici gelir.

Bunlarin hicbiri, sevgi ve sicakliga gereksinimi olmayan ustun tipler olduklari anlamina gelmez. Onlar idealistlerdir. Yalnizliklari genellikle toplumla uyusmayan dusunce ve davranis bicimlerine sahip olmalarindandir. Gene de kisa sure icin de olsa yaradilislarinda baskalarini ceken, bir gucleri vardir denilebilir.

Kovalar insan iliskilerine icten bir ilgi gosterirler. Bircoklari gibi benimseyici olmasa bile arkadasligin derin yonlerini adamakilli anlar ve yalnizca guzel bir kac saat gecirmeye yaramadigini bilirler, arkadasliklarini her zaman koruduklari ve anlamli bir onemsemeyle degerlendirdikleri bir onur katarlar.


Kova'larin arkadaslari, onlarin sosyal yeniliklerle kitlelerin yasamini duzeltme konusundaki biraz gelismis dusuncelerine katilan, genellikle entelektuel ve ciddi tiplerdir. Daha gelismis tipler, sosyal-hayalci degildirler. Dusunceleri kendilerini ve arkadaslarini diger siradan insanlardan ayirir.

Bu kisiler radikal ve devrimci olarak isim yapabilirler. Arkadaslariyla olusturdugu kucuk gruplar, topluma baskaldirilar. Bohem tipi bir yasam surerek, modasi gecmis ve sosyal yonden baskici olarak gordukleri, kabul edilmis kurallara uymayacaklarini vurgularlar. Degisik bicimde giyinebilirler. Bir sorunlar cok ciddi olarak ozdeslestiklerinde, otoriteyle sert catismalara girebilirler.

Fakat genellikle Kova'lar arkadaslarina karsi cok adaletli ve comert davranan, insafli kisilerdir. Alma-verme konusunda duyarli bir yapilari vardir. Yaraticiliklari ve ustun zekalari ile arkadaslarini etkileyerek, en olumlu yonlerini ortaya cikarirlar.

Hiç yorum yok: